Naar boven

Informatie keepershandschoenen


De belangrijkste reden om keepershandschoenen te gebruiken is wel dat je meer grip hebt op de bal. Het kan het verschil zijn tussen wel of geen goal! Daarnaast bieden keepershandschoenen bescherming voor de handen en vingers.

Foam

Door het gebruik van een stroeve schuimlaag van latex op de handpalm krijg je meer grip op de bal. Daarnaast zorgt deze foam voor demping. Een dikkere foamlaag geeft niet meer grip maar wel meer demping.
Het foam zal in de loop van de tijd van de handschoen afslijten. Dit heeft geen effect op de grip, tot het moment dat de onderlaag door de foam heenkomt. Op dat moment wordt de grip minder en is het slim om een nieuw paar aan te schaffen. De oude kun je dan mooi voor de training gebruiken.

Een dunnere foamlaag heeft wel effect op de demping. Minder foam resulteert uiteraard in minder demping.

Tip: de schuimlaag geeft de meeste grip als deze licht vochtig is. Veeg een keer door het natte gras of bevochtig de foam met een beetje water voor je de kleedkamer uitgaat en aan de wedstrijd begint.

Stiknaden

De manier waarop de vingers gestikt zijn heeft effect op het draagcomfort en de grip op de bal. Hieronder de uitleg van de verschillende varianten. De keuze is heel erg persoonlijk en er is niet één systeem als beste aan te wijzen. De vorm van je handen, jouw ervaring en jouw stijl van keepen bepalen uiteindelijk welke handschoen voor jou de beste keuze is!

 Negatieve stiknaden

Wanneer een keeperhandschoen negatieve stiknaden heeft betekent dit dat de stiknaden van de vingers naar binnen zijn genaaid. Hierdoor wordt een groter contactvlak gecreëerd waardoor je meer grip hebt op de bal. Door de naar binnen genaaide stiksels kan de pasvorm door sommigen als minder prettig worden ervaren.

 Positieve stiknaden

Hierbij zie je de stiknaden aan de buitenkant van de vingers zitten. Voordeel van een positieve stiknaad is de wat betere pasvorm van de handschoen. De grip kan wat minder zijn ten opzichte van de handschoenen met negatieve stiknaden.

 Rollfinger

Bij het rollfinger systeem is de latex foam als het ware “om de vingers heen gerold”. Dit resulteert in een groter contactoppervlak wat weer resulteert in meer grip. Een nadeel kan de extra stiknaad zijn die tussen de middel- en ringvinger zit. Hierdoor is deze zone wat gevoeliger voor slijtage.

 

Vingerbescherming

Er zijn keepershandschoenen met vingerprotectie. Door flexibele strookjes aan de bovenkant van de vingers te plaatsen zijn jouw vingers beschermd tegen dubbelklappen. De plaatjes buigen niet mee naar achteren maar wel wanneer je een vuist maakt of de bal pakt. Uiteindelijk zal vingerbescherming er wel voor zorgen dat je handen minder beweeglijk zijn. Het is aan jou wat jezelf prettig vindt: meer veiligheid of meer bewegingsvrijheid.

Voor jeugdige spelers kan het zeker een extra bescherming zijn van de nog niet zo sterke en jonge handen.

Keepershandschoenen met vingerbeveiliging staan ook wel bekend onder de namen: fingersave (adidas), supportframe (Uhlsport), protect (Puma), fingerprotection (Stanno) en Spyne Pro (Nike).

Bekijk hier onze keepershandschoenen met vingerbescherming.

 

Keepershandschoenen voor kunstgrasvelden

Wanneer je veel keept op kunstgras zullen je handschoenen veel sneller slijten door de hardere ondergrond. Er zijn speciale modellen te koop die gemaakt zijn voor “hard grounds”. Deze zijn wat steviger en slijten dus minder snel.

 

Maten 

De pasvorm is uitermate belangrijk. Als vuistregel kun je stellen dat een keepershandschoen beter iets te ruim kan zitten dan iets te krap. Te krappe keepershandschoen zullen ook sneller gaan slijten doordat er teveel spanning op de foamlaag staat. Deze zal sneller gaan inscheuren. Op Soccercenter vind je bij elke handschoen een maattabel die specifiek voor dat merk geldt. Lees daar hoe je de maat moet opnemen.


Keepershandschoenen kopen

Na bovenstaande informatie gelezen te hebben wil je misschien wel keepershandschoenen kopen. Op Soccercenter staat een gevarieerd aanbod.

Bekijk hier ons assortiment:


 

Onderhoud keepershandschoenen

Lees altijd de handleiding die meegeleverd wordt bij de handschoenen. Over het algemeen geldt onderstaande echter voor bijna alle keepershandschoenen.

  • Zorg dat de foamlaag altijd licht vochtig is tijdens de wedstrijd (niet doornat).
  • Was keepershandschoenen nooit in de wasmachine maar met de hand op 30 graden.
  • Zeker niet drogen in een wasdroger!
  • Droog ze niet op een verwarming.
  • Houdt ze zoveel mogelijk uit de zon. Latex is een natuurproduct en verouderd door UV-licht.
  • Berg je handschoenen licht vochtig op in een handschoenentas.
  • Zorg dat tijdens opslag de handpalmen niet tegen elkaar liggen. Deze kunnen aan elkaar gaan plakken waardoor je ze vervolgens stuk trekt.
  • Houd een oud setje apart voor de training, zodat je voor de wedstrijd handschoenen in topvorm hebt!